De twee meest voorkomende ongelukken met een CV-ketel zijn brand en koolmonoxidevergiftiging. In deze blog lees je hoe koolmonoxidevergiftiging ontstaat, wat de symptomen zijn en wat je zelf kunt doen andere ongelukken zoals brand te voorkomen.
Koolmonoxide is een reukloos, dodelijk gas. Bij een niet volledige verbranding van gas, ontstaat er koolmonoxide. Wanneer dit gas de woning niet kan verlaten en zich ophoopt in een ruimte, kan er bij de aanwezige mensen en dieren een vergiftiging ontstaan met in het ergste geval de dood tot gevolg. Wekelijks zijn er in Nederland gemiddeld twee ongevallen met koolmonoxidevergiftiging.
Duidelijke klachten van een koolmonoxidevergiftiging zijn pas zichtbaar bij een zware vergiftiging. Denk hierbij aan deze symptomen: misselijk, duizelig. hoofdpijn. Ook kun jij je slaperigheid voelen en last hebben van hartkloppingen en je bewustzijn verliezen. Heb je het vermoeden van een koolmonoxidevergiftiging? Zet dan alle ramen en deuren open en bel onmiddellijk de hulpdiensten.
Voorkomen is beter dan genezen. Laat dus jaarlijks je ketel controleren door een gecertificeerde installateur. Daarnaast kun je naast de jaarlijkse controle ook zelf een oogje in het zeil houden. BONFIX geeft je deze tips:
Een veel voorkomend gevaar is brand. De door hitte van de ketel, kan de warmtewisselaar rookgas gaan lekken in de witte mantel van de ketel. Het gas is enorm heet en kan hierdoor de ketel in brand laten vliegen.
Vanaf 1 april 2022 is het volgens de Nederlandse Gasketelwet strafbaar om zonder certificaat voor cv-installatie, een CV-ketel te installeren of repareren. Vraag dus altijd tijdens het maken van de afspraak bij de installateur, of het bedrijf waar hij of zij in dienst is, of diegene gecertificeerd is.