Gasketelwet BRL 6000-25 CO certificaat voor jouw installatiebedrijf

Wendy Senssen
26 mei 2021 14 min lezen

Als bedrijf ben je verplicht om een CO-certificaat te behalen. Dit gaat middels een aanvraagprocedure. Voordat je deze aanvraagt kunt indienen, moeten al je monteurs in het bezit zijn van het CO-certificaat BRL6000-25.

Is je personeel nog niet gecertificeerd? De stappen hiervoor en veelvoorkomende vragen over dit onderwerp kan je lezen in onze blog: CO-certificaat voor de installateur. Hierin leg ik je stapsgewijs uit;


- Wat de certificering inhoudt voor de monteur
- Hoe het certificaat kan worden behaald
- Waar het certificaat kan worden behaald en wat de kosten hiervan zijn

Jij als eigenaar van een bedrijf
Voordat jij je installatiebedrijf mag aanmelden, moet je voldoen aan deze eisen:

  • Zijn alle monteurs gekwalificeerd volgens de BRL6000-25 kwalificatie (theorie- en praktijk examen)?
  • Zijn alle monteurs werkzaam aan gasverbrandingstoestellen volgens de BRL6000-25?
  • Is je bedrijf in het bezit van het kwaliteitshandboek dat voldoet aan de BRL6000-25?
  • Heeft je bedrijf bedrijfsprocessen die dienen volgens de BRL6000-25 wet?
  • Is er interne kwaliteitsbewaking en regelmatige controle?

Kun je al deze vragen met ‘Ja’ beantwoorden, dan kun je starten met de aanvraag.

Waar kun jij je bedrijfscertificaat aanvragen?
Bij deze organisaties kun je een aanvraag indienen:

Kosten

De kosten verschillen per onderneming; dit hangt onder meer af van je bedrijfsgrootte, bedrijfsvoering en het aantal monteurs.

Ik ben nog niet Co-gecertificeerd

Ben je per 1 april 2023 als installatiebedrijf nog niet gecertificeerd, dan is dit strafbaar. Per 1 april zal er handhaving gaan plaatsvinden door de gemeenten. Bedrijven die nog niet gecertificeerd zijn en toch werken aan gasgestookte CV-installaties (CV-ketels, CV-ketels voor tuinbouw, luchtverhitters en gashaarden) zijn in overtreding. De gemeente kan hen een dwangsom opleggen.

Ook opdrachtgevers mogen alleen gebruik maken van gecertificeerde bedrijven. Want ook als opdrachtgever ben je verantwoordelijk en strafbaar. Zakelijke opdrachtgevers plegen een ‘economisch delict’. 

Herkenbaarheid

Is je bedrijf gecertificeerd, dan kun je een keurmerk toevoegen op je website. Het is wel van belang dat deze informatie klopt. Benoem bijvoorbeeld duidelijk of het om een Co-certificaat van je medewerkers óf je bedrijf gaat.

Als gecertificeerd bedrijf, kom je in een online register te staan, van gecertificeerde bedrijven. Dit register wordt bijgehouden door de overheid. Zo kunnen klanten eenvoudig zien, welke bedrijven gecertificeerd zijn.

Start op tijd!

Als ondernemer heb je tot 1 april 2023 om je personeel en je bedrijf te certificeren voor de nieuwe gasketelwet. De procedure van een aanvraag tot de goedkeuring kan ongeveer 4 tot 7 maanden duren. Start dus op tijd met dit traject!

Vraag een gratis Alu-pers proefset aan!
BONFIX proefset Alu-pers

Reacties