Hoe bereken je drukverlies in een Alu-pers meerlagenbuis systeem?

Wendy Senssen
18 juni 2021 10 min lezen

Montage afstanden in een meerlagenbuis systeem

Door het toevoegen van fittingen of het niet goed berekenen van afstanden, kan er drukverlies ontstaan in een leidingsysteem. In deze blog lees je hoe je de juiste berekening maakt van een meerlagenbuis systeem. 

Als eerst: Het is belangrijk dat de krachten die werken op een installatie worden opgevangen door middel van de bevestigingspunten. De bevestiging van de leiding zet je vast met leidingbeugels. Deze mag nooit worden bevestigd op een fitting maar altijd aan weerszijden daarvan. 

 

Meerlagenbuis

Kies bij een verloop T-stuk altijd voor de buis met de grootste uitwendige diameter als fixatiepunt. De aanbevolen afstand tussen de bevestigingspunten van de buis is afhankelijk van de doorsnede van de gebruikte buis.

Meerlagenbuis

Plaatselijk drukverlies

Binnen in het systeem kan drukverlies optreden vanwege het gebruik van bochten. Dit verlies kan berekend worden door de lengte van het systeem en de bochten in een formule te plaatsen.

De formule

∆p = 0.499 * k * v2 (kPa) per T = 10 0C

∆p = 0.495 * k * v2 (kPa) per T = 40 0C

∆p = 0.487 * k * v2 (kPa) per T = 70 0C

 

Uitleg afkortingen

∆p = plaatselijk drukverlies

k = het verlies per fitting, hieronder een overzicht met de verschillende soorten

v = de snelheid (m/s) 

Het uitrekenen van het drukverlies aan het eind van de leiding kan door middel van een simpele berekening: iedere 10 cm treedt er een verlies op van 1 kPa, 1 bar staat gelijk aan 100 kPa.

Indicatie van de K coëfficiënt per type fitting:

Meerlagenbuis

 

Lees hier de blog 'Voordelen Alu-pers systeem: van fitting tot buis', of bekijk onze informatiepagina voor meer voordelen over het BONFIX Alu-pers systeem.

 

Wil je de alu-pers fittingen zelf testen? Klik dan hieronder op de afbeelding voor een gratis alu-pers proefsetje. 

Vraag een gratis Alu-pers proefset aan!
BONFIX proefset Alu-pers

Reacties