Op de koffie bij Marcel Kiekebos

Wendy Senssen
21 oktober 2021 27 min lezen

BONFIX ging op de koffie bij Marcel Kiekebos. Oprichter en eigenaar van Kiekebos Klimaat & Duurzaam in Staphorst. We stelden Marcel een aantal vragen over zijn vakmanschap in de installatiebranche en hadden een paar leuke dilemma’s waar hij uit moest kiezen.

 

Op de koffie...

Sinds wanneer ben je installateur en hoe ben je in dit vak terecht gekomen?

Sinds 1994. Ik werkte toen nog bij de Nederlandse spoorwegen. Thuis hadden wij al een huishoudwinkel die wij hebben uitgebreid met elektrische apparaten. Mijn schoonvader zei altijd ‘als je iets wil verkopen, moet je het ook kunnen repareren’. Nou en dat kon hij dus niet, want hij was geen elektricien. Door mijn ervaring bij de spoorwegen kon ik wel aan deze wens voldoen! Zodoende ben ik in de winkel gerold en daarna voor mijzelf begonnen als elektrotechnisch installatiebedrijf.

Ik kwam er al werkende achter dat als ik het bedrijf wilde laten groeien, ik iets anders moest doen dan wat een ander al doet. Bij de spoorwegen had ik al een airco opleiding gevolgd, dus toen dacht ik: ik ga airco’s verkopen! Zo had ik als één van de eerste elektrotechnisch erkende bedrijven ook airco’s in het assortiment.


In de loop der tijd is er ook verwarming bij gekomen. En zijn wij ons gaan specialiseren in airco’s , warmtepompen, duurzame technieken en ernergieadvies

Mijn schoonvader zei altijd ‘als je wil verkopen, moet je ook het kunnen repareren’.

 

Als je geen installateur zou zijn, wat had je dan willen doen?

Ik heb eerst bij de spoorwegen gewerkt, ik werkte daar op de werkplaats als Hoofdmonteur ATB en elektronica. Ik denk dat ik daar dan in verder was gegaan.

 

Wat is je specialiteit?

Airco’s, warmtepompen en energieadvies. Wij werken vooral in bestaande bouw, dus geen nieuwbouwprojecten.

 

Wat is je lievelingsklus?

Wat we nu doen, airco’s en warmtepompen. Soms vind ik het ook leuk om een uitdaging te hebben, toch even een stapje verder te gaan dan de standaard airco’s. Denk aan rode zonnepanelen, PVT panelen, windturbines en accuopslag. Dus geen gas, maar lucht en water.

 

Welke klus laat je liever door een collega doen?

Zonnepanelen of iets dat echt gas technisch is, zoals een cv ketel afkoppelen. Dan vraag ik vaak een collega bedrijf. Het is altijd mooi als bedrijven elkaar kunnen helpen. Ik heb liever dat het goed gebeurt, dan dat het net niet goed genoeg is. Ken je eigen zwaktes of waar je net niet goed genoeg in bent.

 

Wat zie je graag anders in het vak?

Dat is lastig. Ik zit bij Techniek Nederland in de vakcommissie klimaat en duurzaam: werkgroep warmtepompen, energietransitie en zonthermisch.


Wat ik graag zou zien is dat er meer controles en eindcontroles op systemen worden uitgevoerd. Eigenlijk kan iedereen nu een warmtepomp kopen en aansluiten. We zouden de kwaliteit beter kunnen waarborgen.

 

Wat doe je graag naast je werk?

Ik mag graag fietsen. We hebben een stacaravan in Raalte, daar gaan we graag heen. Ik ben bestuurslid jeugdzaken en vrouwenteams bij vv Staphorst. Ook ben ik ledenraadslid van de Rabobank.

Wat is je favoriete vakantiebestemming en wat doe je in de bouwvak?

Italië is ons favoriet! Onze jongste jongens zijn 19 en 22 en helaas ging de vakantie de afgelopen zomer niet door. Voorheen verkochten we voor de jaarwisseling vuurwerk, maar daar zijn we mee gestopt. We zijn tegenwoordig van kerst tot oud en nieuw vrij en gaan dan ook op vakantie, de kinderen hebben we gevraagd waar zij graag heen willen dit jaar en toen kwam het idee om een midweek naar IJsland te gaan. Dus als alles goed gaat.. gaan we dat dit jaar doen!


Ook gaan we in het weekend soms naar Raalte, naar onze stacaravan.

 

Wat was onze eerste ontmoeting?

Dat is een jaar of 5 geleden bij een bedrijf waar ik adviezen voor de import van warmtepompen gaf. Daar werken ze met BONFIX producten en zo kwam ik er ook mee in contact.

 

Welke BONFIX productgroepen gebruiken je van BONFIX?

Eerlijk gezegd altijd wel dezelfde productgroepen. We doen veel in airco’s en werken veel met de BONFIX knelkoppelingen.

 

De favorieten van Marcel

Favoriet eten: goeie gehaktbal. Liefst spinazie met een gehaktbal
Favoriet drankje: in het weekend een glaasje rode wijn
Favoriet snack: patat
Favoriete radio zender: radio oost

 

Een tweede bakkie..

Waar doe jij nieuwe kennis op over het vak?

Ik lees graag vakbladen, bezoek leveranciers en beurzen. Installatietotaal, VSK, en Techniek Nederland natuurlijk. Ik lees wel selectief. Advertenties ben ik niet zo vatbaar voor.

 

Is je installatiebedrijf actief op social media?

Dat proberen we steeds meer. LinkedIn, Facebook en de website. We hebben in januari een naamsverandering gehad, daardoor moesten we alles weer opbouwen. Dit doen we intern met onze eigen mensen. We willen zoveel mogelijk zelf doen en dat is een leerproces.

 

Wat ik nog niet van jou wist? Wat mensen vaak niet van jou weten? Wat wij van jou moeten weten?

Ik heb mijn autosleutels altijd op dezelfde plek hangen, mijn vrouw Marrie is daar wat makkelijker in. Die is vaker iets kwijt. Ik ben geordend, ik vind het bijvoorbeeld vervelend als iemand aan de spullen op mijn bureau komt.

 

Aan wie geef jij de (water)leiding door?

Mag het overal in Nederland zijn? Peters Installatietechniek uit Zevenaar. Dit is een mooi bedrijf en zij doen in tegenstelling tot mij, veel in de nieuwbouw.

 

Dilemma's!

Dorp / Stad
Hond / Kat
Wijn / Bier
Bitterbal / Kaassouffle
Zomer / Winter
Grilworst met kaas / Grilworst zonder kaas
Stamppot / Pasta
Ochtend / Avond
Radio / Tv
Bad / Douche
Knel / Pers
Ford Transit / Volkswagen Transporter
Lezen / Video
Mailen / Bellen
App / SMS
Digitaal / Papier
Patat / Friet
Bocht / Knie
Sok / Mof
Borrelnootjes / Tuc
Ophalen / Laten bezorgen
Prefab / Traditioneel
Koffie / Thee
Audi / BMW
Expansievatkoppeling / doorstroommuurplaat

Reacties