Op de koffie bij Wytze en Matheus

Wendy Senssen
13 april 2022 30 min lezen

Deze 'op de koffie bij' is eigenlijk een 'op de koffie met'. Eigenaar Wytze, van Yntema Installatietechniek uit Wons en zijn collega Matheus, legden een reis af van het prachtige Friesland naar Zwolle. 

 

Op de koffie bij…

Wat is je naam, hoe heet het bedrijf waar je werkt en waar woon je?

Mijn naam is Wytze Yntema, oprichter en eigenaar van Yntema Installatietechniek. En vandaag zit ik met mijn collega Matheus Flapper gezellig bij BONFIX.

Wij zijn een “totaal installatiebedrijf”; we pakken alles aan: van het dak tot de fundering. Wij werken samen met diverse aannemers bij nieuwbouwprojecten, maar ook bij kleinere projecten zoals verbouwingen, renovatie en verduurzaming. Daarnaast is onze storingsdienst 24 uur per dag bereikbaar. De RVS Press producten van BONFIX gebruiken wij ook veel in de agrarische sector.

We zijn gevestigd in Wons en werken vooral regionaal in een straal van 50 kilometer.

Er is sinds 2016 een samenwerking met een aannemersbedrijf. We passen zo goed bij elkaar omdat wij beide vooruitstrevend zijn en continu bezig zijn met het ontwikkelen en verbeteren van duurzaamheid binnen de particuliere en agrarische sector.

 
Sinds wanneer ben je installateur en hoe ben je in dit vakgebied terechtgekomen?

Matheus: Toen ik jonger was, wist ik eigenlijk niet echt wat ik wilde en heb ik op veel plekken gewerkt. Ongeveer 8 jaar geleden ben ik in aanraking gekomen met de installatiebranche. Ik vond het ontzettend leuk en ben toen lessen gaan volgen. In die 8 jaar heb ik tussendoor ook nog 2 a 3 jaar gewerkt als timmerman, was niet mijn ding. Momenteel werk ik al 2,5 jaar bij Wytze. Hier heb ik echt mijn plek gevonden.

Wytze: Ik heb de LTC Elektro gedaan, MTS op MBO niveau, daarna heb ik installatietechniek gevolgd. Bewust, omdat ik altijd een eigen bedrijf wilde opstarten en ik wist dat veel kennis nodig is. Eerst heb ik nog bij een aannemersbedrijf gewerkt, daar ontstond op een gegeven moment de mogelijkheid om het installatiegedeelte over te nemen. Dit heb ik met beide handen aangepakt en in 2010 ben ik gestart als ondernemer. In 2018 heb ik de naamsverandering doorgevoerd en zijn we verhuisd naar een groter bedrijfspand.


Als je geen installateur zou zijn, wat had je dan willen worden?
Matheus: Op dat moment wist ik dat helemaal niet. Ik sta wel altijd open om nieuwe dingen te leren. Als Wytze nu met een cursus zou aankomen dan pak ik dat zeker aan.


Wytze: Ik was vertegenwoordiger bij BONFIX geworden! Nee, ik weet het niet maar misschien was ik wel docent geworden. Vind ik leuk, de jeugd dingen leren. Wij hebben een ontzettend mooi vak! Wat zou je anders willen. In de installatiebranche verandert er zoveel.

Matheus: Het wordt ons nu wel makkelijker gemaakt met alle nieuwe technieken. En ook de materialen, vroeger moest je meters koperen leidingen door een woning leggen. Stel je moet onder de vloer iets aanpassen, een koperen buis krijg je niet zomaar een kruipruimte in. Nu rol je een meerlagenbuis uit en het is klaar.


Wat is je specialiteit?
Wytze: Het verduurzamen en gasloos maken van een woning /bedrijfspand/
appartementencomplex.
Matheus: En elektra.


Wat is je lievelingsklus?
Matheus: Waterleidingen en elektra


Welke klus laat je liever door een collega doen?
Wytze: Onder de vloer.
Matheus: Die klus mag dan naar mij! Ik lig altijd onder de vloer. Dat laten collega’s graag aan mij over Ik heb er zelfs een speciaal pak voor. Andere mensen vinden dat een minder leuke klus, maar ik heb ook geen last van claustrofobie. Dus ik doe het graag.

Pas geleden stond er in de kruipruimte 30 centimeter water in een ruimte van 50 centimeter. Omdat het zo veel had geregend lag het helemaal vol. Ik spring daar zo in!

 

De favorieten van Wytze en Matheus

Favoriete eten en favoriet drankje?
Matheus: Mijn favoriet eten zijn spareribs. Ik drink geen alcohol of koffie en drink daarom veel water.
Wytze: Lasagne met een rode wijn!


Favoriete snack op de vrijdag middag:
Matheus: Wij snacken eigenlijk nooit op vrijdag. Soms de timmerman van ons bedrijf of Wytze die iets lekkers meeneemt.
Wytze: Matheus is heel goed met voeding bezig, als ik dan met een vette hap aankom dan maak ik hem niet blij.
Matheus: Voor mij is het inderdaad meestal een gezonde hap.
Wytze: We houden het op een broodje kaas!


Favoriete BONFIX product:
Matheus: Ik ben wel fan van het nieuwe type vorstvrije kraan, omdat je niet de spindel hoeft in te korten.
Wytze: Onze standaard is hoog. Zo is de vorstvrije kraan bij ons onderdeel van het aangenomen werk. Dat betekent dat wij een nieuwbouwwoning afleveren met een vorstvrije buitenkraan.
Favoriete radio zender: Omroep Friesland.

 

Een tweede bakkie...


Wat zie je graag anders in het vak?

Matheus: pff het meeste heb je al. Dus ik mis eigenlijk niets.


Wat doe je graag naast je werk? (hobby’s)
Wytze: Muziek, ik speel trombone in een fanfare. Momenteel hebben we geen optredens maar zo nu en dan mogen we even oefenen.
Matheus: Ook met muziek, ik speel gitaar. Ik organiseer ook evenementen. Dat heeft ook lang stilgelegen, nu komt het weer op gang.


Wat was onze eerste ontmoeting? (jij en BONFIX)
Matheus: Waarschijnlijk onbewust. De ervaring is vanaf het begin goed geweest.


Welke productgroepen gebruiken je van BONFIX?
Wytze: Knelfittingen, persfittingen van koper en RVS.

Waar koop je jouw installatiemateriaal?
Wytze: Plieger en Thermonoord.

Waar doe jij nieuwe kennis op over het vak?
Wytze: Beurzen, leveranciers en via Techniek Nederland . Duurzaamheid is voor ons een belangrijk thema, daarom moet je voorop lopen en open staan voor nieuws en noviteiten.


Welke vakinhoudelijke websites bezoek je?
Wytze: Het meest toch wel Techniek Nederland.


Is je installatiebedrijf actief op sociale media?
Wytze: Te weinig. Eigenlijk moet je wekelijks iets posten en daar kom ik niet aan toe. Het is een leuke manier om ons te binden met klanten. Zo is het vanaf juni verplicht om in elk huis een rookmelder te hebben, dit heb ik op Facebook geplaatst. Je hoopt zo toch dat je daar een handel uit krijgt.

Wat ik nog niet van jou wist? Wat mensen vaak niet van jou weten? Wat wij van jou moeten weten?
Wytze: Niet echt, wij zijn een open boek. Mijn administratief medewerkster noemt mij wel een wandelende kennisbank wat betreft elke technische installatie.

Dilemma's van Wytze!

Hond / Kat
Wijn / Bier
Bitterbal / Kaassouffle
Zomer / Winter
Grilworst met kaas / Grilworst zonder kaas
Stamppot / Pasta
Ochtend / Avond
Radio / Tv
Bad / Douche
Knel / Pers
Lezen / Video
Mailen / Bellen
App / SMS
Digitaal / Papier
Patat / Friet
Bocht / Knie
Borrelnootjes / Tuc
Ophalen / Laten bezorgen
Prefab / Traditioneel
Koffie / Thee
Audi / BMW Polestar

Reacties