Mijn vorstvrije buitenkraan lekt

Naomi van Buul
09 november 2021 12 min lezen

Druppelende vorstvrije buitenkraan? Vervelend, maar ik help jou!

Wellicht is het rubberen kraanschijfje versleten door het te stevig aandraaien of is de spindel niet juist ingekort waardoor het kraanschijfje extra snel is versleten. Het is niet altijd nodig om de hele buitenkraan te vervangen, het probleem kan klein zijn. Door onderstaande stappen te volgen kun je dit probleem zelf oplossen.

De meest voorkomende oorzaak

Wanneer de vorstvrije buitenkraan niet meer goed afsluit kan het zijn dat het rubberen kraanschijfje (de afsluitring) versleten is door gebruik. Dit is eenvoudig te vervangen zonder dat je de volledige kraan hoeft te verwijderen.

Doordat de kraan een lange tijd te stevig is aangedraaid of de spindel niet juist is ingekort zal de ring extra snel gaan slijten. De ring verliest hierdoor zijn flexibiliteit of kunnen er scheurtjes in ontstaan. Hierdoor sluit de ring de hoofdleiding niet meer goed af en blijft de kraan lopen. Ik leg jou graag uit hoe je het rubberen kraanschijfje vervangt.

 

STAP 1

Sluit de waterleiding af, schroef de kraanknop los van de kraan en demonteer het binnenwerk van de kraan. Het demonteren kan met een sleutel 22 of met een Bahco.

kraanschijfje vervangen stap 1

STAP 2

Verwijder de koperen spindel uit de kraan. Dit kan met een punttang of een dikke naald.

kraanschijfje vervangen stap 2

STAP 3

Aan het uiteinde van de spindel bevindt zich een messing zitting met hierop het rubberen kraanschijfje. Wanneer dit rubbertje is platgedrukt zal de kraan gaan lekken en is het vervangen van dit rubbertje noodzakelijk. Klaar? Dan kun je nu de kraan weer in elkaar zetten.

kraanschijfje vervangen stap 3

Tip: draai de kraan in het vervolg niet te hard dicht om opnieuw platdrukken te voorkomen.

 

Waar kan ik een nieuw rubberen kraanschijfje kopen?

Je kan terecht bij vrijwel alle (bekende) bouwmarkten. Kom je er niet uit? Neem gerust contact met ons op via onze website. Wij helpen je graag verder!

Download het digitale assortimentsoverzicht
Bonfix Digitaal Assortimentsoverzicht

Reacties